Препоръчително е всяка сграда, къща, апартамент да бъдат санирани

Вторник 02.04.2013 Източник: ВИТ Строй
Препоръчително е всяка сграда, къща, апартамент да бъдат санирани

Външната изолация е изключително необходима за всяка сграда. Ето кои правила трябва да се спазят, за да е качествено санирането!

Преди да се полагането на първия слой, от която и да е система за топлоизолация, е препоръчително стените да се измият за да се отстрани прахта от тях. В противен случай, още от самото начало ще бъде компрометирана изолацията, съответно санирането. Всички замърсявания върху основите като масла, битум, прах и др., които намаляват адхезията, се отстраняват с пароструйка, а основите се оставят да изсъхнат.Това е много важно, за да се постигне почти 100% залепване между основата и лепилото.

Основата, върху която ще се полага топлоизолацията трябва да бъде с достатъчна носимоспособност, плътна и несъдържаща вещества, които намаляват сцеплението, като прах, смазки и други.

Сцеплението към подготвената основа се проверява чрез залепване на парчета полистирен с размери 10 x 10 cm в няколко участъка и ръчното им отлепване след 2 - 4 часа. Адхезията към основата се счита за задоволителна, когато се разрушава целостта на полистирена, без да се засяга лепилния слой или целостта на основата.

Основата на сградата е подложена често на механични въздействия. Затова за първия ред от топлоизолационни плоскости по цялата дължина ще използваме екструдиран полистирен. Той е по-твърд от еспандирания и специално обработен от едната страна за задържане на шпакловката.

Нагоре ще продължим с експандиран полистирен със същата дебелина. Така няма да има нужда от изравняване на двете нива. За лепенето и на двата вида плоскости използвахме специална полиуретанова пяна-лепило за полистирен. Тя е част от топлоизолационна система и значително съкръщава времето за полагане на плоскостите. Може да се използва за лепене на полистирен както за стени на новоизградени сгради, така и за саниране на стари.

Пяната се нанася по периферията на плоскостта на около 2 cm от ръбовете. Нанася се и една ивица по средата на плоскостта, успоредна на дългите й страни. Веднага след нанасяне на пяната, плоскостта се полага върху стената, потупва се и се притиска леко. Подравняване на повърхностите може да се извършва до 20 минути след полагането.

Особено внимание трябва да се обърне при полагането на плоскостите около прозорците и вратите. Те се подреждат така, че да не се образува фуга по продължение на ръбовете на прозорците. Така се избягва появата на пукнатини в мазилката.

При ръбовете на прозорците задължително се закрепват цели плоскости. Затова те се изрязват така, че ъгълът на прозореца влиза в зарязания ъгъл на плоскостта. Получава се т.н. пистолетна сглобка.

Плоскостите се разполагат с разминаване между съседните редове, така че съединителните фуги да не съвпадат. Това се отнася и за реденето на плоскостите както по външните, така и по вътрешните ъгли на сградата. Те се разминават със застъпване на всеки ред.

За фиксирането на топлоизолационните плочи от стиропор се използват пластмасови елементи за механично закрепване и пластмасови пирони. Дюбелите се вкарват в пробитите за целта отвори на дълбочина 5-6 сантиметра в конструктивния слой на стената при плътни материали и на 8-9 сантиметра при материали с кухини.

При наличие на фуги между плочите, те се запълват с тънки ивици, изрязани от самите плочи. Допустимо е и използването на слабораздуваща полиуретанова пяна, а в нашия случай можем да използваме пяната CT 84, с която залепихме плоскостите. След това плоскостите се шлайфат с ренде или с покрита със шкурка маламашка.

Топлоизолационните плочи се фиксират с елементи за механично закрепване след стягането на полиуретановата пяна. Времето за стягане е приблизително 2 часа. Само за сравнение, при използване на нормален лепилен разтвор, времето за стягане е 2 денонощия.

Дюбелите се разполагат в ъглите на всяка плоскост, като по този начин поставяме по 4 броя на квадратен метър. След фиксирането на стиропорените плоскости преминаваме към полагането на армирания с фибромрежа слой. Ъглите около прозорците и вратата се нуждаят от допълнително усилване с наклонени парчета мрежа от фибростъкло с размери не по-малки от 35х25 сантиметра. Допълнителното укрепване предотвратява образуването на пукнатини в ъгловите участъци.

Рамките на прозорците и вратите се защитават със специални ъглови PVC профили с вградена фибромрежа. Те също се полагат върху слой от лепилния разтвор и се шпакловат със стоманена маламашка.

След това се започва нанасянето на равномерен слой от лепилния разтвор с назъбена маламашка със зъби 10 мм, започвайки от горната част на сградата. Нанасяната ивица разтвор трябва да е със ширина около 1 метър и 10 сантиметра, съобразена със ширината на мрежата. Бялата лепилно-шпакловъчна смес е с много висока адхезия към минерални основи, полистирен и минерална вата. Гъвкава, парапропусклива и устойчива на неблагоприятни атмосферни условия. За по голяма устойчивост е подсилена с фибри.

Предварително нарязаната фибромрежа се поставя върху пресния лепилен разтвор и се притиска със стоманена маламашка така, че да попадне приблизително по средата на нанесения разтвор. Отделните ленти на мрежата се припокриват около 10 сантиметра.

В рамките на следващата операция, прясно нанесения лепилен разтвор с потопена в него фибромрежа, се заглажда старателно със стоманена маламашка.

Крайната дебелина на шпакловката трябва да е мин. 3 мм.

Лепилно шпакловъчната смес 2 в 1 спестява една операция – грундирането преди нанасянето на декоративната мазилка.

Акрилните, силикатни, силоконови и силикат-силиконови мазилки се доставят под формата на готови за употреба смеси, които се нуждаят единствено от разбъркване. Тънкослойната мазилка се нанася върху основата със стоманена маламашка, под определен ъгъл. Големината на зърното определя дебелината на слоя мазилка. При по-голяма големина на зърното съответно и разходът на материал е по-голям. Препоръчително е мазилките да се нанасят при температури между 5 и 25 градуса Целзии влажност на въздуха под 80%. Основата не трябва да е изложена на директна слънчева светлина.

Препоръчително е измазването и структурирането на мазилката да се извършва в една технологична операция без прекъсване, от ръб до ръб.

Структурирането се извършва с пластмасова пердашка. Пердашенето може да се прави само когато материалът е влажен. Дребнозърнестата структура на мазилката определя и декоративния ефект наречен камъчета. Той се оформя с кръгообразни движения.