Розовото масло се ползва от древността, а българското е едно от най-търсените
От древността до наши дни розовото масло се използва не само заради уникалния си аромат, но е и основа на най-скъпите и висококачествени парфюми, с хилядогодишно приложение в медицинската практика.
Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла, заради своя богат мирис и трайността. Трайността се дължи на много балансирания му състав от восъци, алкохоли и микрокомпоненти. Освен това, притежава силно антибактериално, регенериращо и противовъзпалително действие.
Добиването на розово масло в България е съпътствано от вековни традиции. Розоберът се извършва само ръчно, а брането на рози започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд, но преди да започнат да ухаят и да губят ценното масло. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално ароматът и влажността на розовия цвят и те да бъдат извлечени по-късно по време на дестилацията.